KNAW Repository

Over gebruik en misbruik van het generatie-begrip in de sociologie. Het Sociaal en Cultureel Rapport 2010 [besprekingsartikel]

Liefbroer, A.C. (2012) Over gebruik en misbruik van het generatie-begrip in de sociologie. Het Sociaal en Cultureel Rapport 2010 [besprekingsartikel]. Mens en Maatschappij, 87, 78-87. ISSN 0025-9454.

[img]PDF - Accepted Version
Restricted to KNAW only

73Kb

Official URL: http://www.mensenmaatschappij.nl/vol87/nr01/art06

Abstract

Het begrip ‘generatie’ vormt de rode draad door het boek. Er wordt vanuit drie invalshoeken aandacht besteed aan ‘generaties’. Deel 1 gaat over de relaties tussen generaties binnen gezinnen en families. Deel 2 gaat over de opeenvolging van generaties binnen de maatschappij. Deel 3, ten slotte, richt zich op de verhoudingen tussen de generaties. Zoals gebruikelijk vormt het SCR een schier onuitputtelijke bron van informatie waarmee wetenschappers, burgers en zelfs de overheid – wanneer zij zich niet wil beperken tot zogenaamde ‘fact-free politics’ – hun voordeel kunnen doen. Het is dan ook ondoenlijk om in een bespreking als deze ook maar enigszins recht te doen aan alle bijdragen. In plaats daarvan zal ik het rapport gebruiken als inspiratiebron om te schetsen wat het SCP over het thema ‘generaties’ te zeggen heeft, en daar op te reflecteren. Daarbij begin ik met een bespreking van de verschillende betekenissen waarin het begrip ‘generaties’ in het rapport wordt gebruikt. Aansluitend bespreek ik de drie hoofdthema’s die in de diverse delen van het boek centraal staan. Ik sluit af met enkele gedachten over de toekomst van onderzoek naar generaties.

Item Type:Article
Institutes:Ned. Interdisc. Demografisch Instituut (NIDI)
ID Code:10236
Deposited On:26 Mar 2012 02:00
Last Modified:02 Apr 2012 10:56

Repository Staff Only: item control page